-------------------------------------------------------------------------------------------------+ IHS +-------------------------------------------------------------------------------------------------

Έλληνες Ιησουίτες

Η παρουσία του Τάγματος των Ιησουιτών στον ελληνικό χώρο χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, αρχικά μέσω μεμονωμένων αποστολών που οργανώθηκαν κατόπιν προτροπής του ίδιου του Ιγνάτιου Λογιόλα (Κύπρος, Σμύρνη, Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος, κ.ά.) και στη συνέχεια με πιο οργανωμένο και συστηματικό τρόπο. Η πρώτη ελληνική μονή Ιησουιτών ήταν εκείνη του Αγίου Αντωνίου του Εξωμερίτη στη Χίο, η οποία ιδρύθηκε από τους Β. Καστανιόλα, Γ.Φ. Ιουστινιάνη, κ.ά. το 1594.
    Επί τρεις και πλέον αιώνες, οι Ιησουίτες ιερομόναχοι ανέπτυξαν σημαντικό ποιμαντικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο, το οποίο συνεχίζουν χωρίς διακοπή μέχρι τις μέρες μας. Η διάδοση της Καθολικής πίστης και της πνευματικότητας του Αγίου Ιγνάτιου, η καθημερινή προσφορά στον άνθρωπο, και η συμβολή στην ανάπτυξη ενός χριστιανικού ανθρωπισμού αποτελούσαν και αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις αυτού του έργου.
   Σήμερα, το Τάγμα των Ιησουιτών εκπροσωπείται στην Ελλάδα από μία μοναστική κοινότητα, η οποία ιδρύθηκε το 1915. Η κοινότητα εδράζει στην Αθήνα και στην τωρινή της σύνθεση απαρτίζεται από 15 άτομα: δεκατρείς ιερομόναχους και δύο μοναχούς, από τους οποίους δέκα είναι Έλληνες, τρεις Πολωνοί και ένας Γάλλος. Ηγούμενος είναι ο π. Claude Espitalier-Noël, ο οποίος κατέχει το αξίωμα από το 2011, διαδεχόμενος τον π. Θεόδωρο Κοντίδη.
    Η Κοινότητα των Ιησουιτών είναι εγκατεστημένη σε ιδιόκτητο κτήριο στην οδό Μιχαήλ Βόδα. Υπό την ευθύνη της λειτουργεί από το 1975 ο ενοριακός Ναός της Ιεράς Καρδίας του Σωτήρος, ο οποίος εξυπηρετεί τις ανάγκες των Καθολικών της περιοχής, ελλήνων αλλά και μεταναστών, κυρίως Πολωνών.
    Παράλληλα η Κοινότητα διατηρεί τη φοιτητική εστία "Διονύσιος Αρεοπαγίτης" και τρία κέντρα εκτός Αθηνών: το Πνευματικό Κέντρο "Μανρέσα" στην Οινόη Αττικής, τη Μονή της Τήνου (στα Λουτρά Τήνου, όπου και ο Ναός του Αγίου Ιωσήφ καθώς και το προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Εξώμβουργο), και την παλαιά Μονή της Σύρου, όπου διοργανώνονται συνάξεις, ομιλίες, και το ετήσιο πανηγύρι της "Παναγίας της Πονεμένης".
    Οι Έλληνες Ιησουίτες εκδίδουν από το 1900 το περιοδικό χριστιανικού και κοινωνικού προβληματισμού Ανοιχτοί Ορίζοντες (παλαιότερα γνωστό ως Αγγελιαφόρος της Ιεράς Καρδίας του Ιησού). Την περίοδο 1970-2007 κυκλοφόρησαν και ένα δεύτερο περιοδικό, τα Σύγχρονα Βήματα, με εξειδικευμένο θεολογικό, φιλοσοφικό και ιστορικό προσανατολισμό. Στον εκδοτικό τομέα δραστηριοποιούνται με τις εκδόσεις "Πίστη και Ζωή", τη σειρά "Πορεία Πνευματική", καθώς και με συνεργασίες με τρίτους φορείς, Καθολικούς και μη.
    Η Κοινότητα των Ιησουιτών έχει οργανώσει και λειτουργεί Βιβλιοθήκη, η οποία χρονολογείται από το 1949 και σήμερα διαθέτει περισσότερα από 35000 βιβλία. Πολλά από τα βιβλία είναι δυσεύρετες εκδόσεις περασμένων αιώνων, με τις παλαιότερες να χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα. Παράλληλα, εδώ και σαράντα χρόνια, λειτουργεί το Κέντρο Εκδηλώσεων και Ομιλιών (Κ.Ε.Ο.), η δραστηριότητα του οποίου εστιάζεται στο πεδίο τομής της χριστιανικής πίστης με τον πολιτισμό, διοργανώνοντας ανοιχτές εκδηλώσεις τέχνης, λογοτεχνίας, ποίησης, μουσικής, κ.ά.
    Πρόσφατα, το 2008, η Κοινότητα των Ιησουιτών προχώρησε στην ίδρυση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας "Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών", φορέα ο οποίος στεγάζει πλέον όλες τις επιστημονικές, εκπαιδευτικές και εκδοτικές δραστηριότητες.